Jukos nauda sveikatai
Šeriuotoji juka mažina nemalonų išmatų kvapą, prisijungdamas prie amoniako ir lakiųjų išmatų medžiagų. Šis augalas taip pat turi stiprių antioksidantinių savybių bei palaiko gerą imunitetą. Natūralūs saponinai gerina žarnyno, o polifenoliai sąnarių būklę.
Šeriuotoji juka turi biologiškai aktyvių chemikalų - steroidinių saponinus ir polifenolių (resveratrolis).
Juka turi daug gydomųjų savybių, dėl joje esančio saponino. Nustatyta, kad šie fitosteroliai tulžyje jungiasi su cholesteroliu, taip skatindami jo šalinimą iš organizmo bei mažindami kiekį kraujyje. Būtent dėl saponinų juka pasižymi ir antiparazitiniu poveikiu. Saponinai prisijungia prie cholesterolio esančio ląstelių membranose tokių pirmuonių parazitų, kaip Giardia lamblia. Tokiu būdu jie pažeidžia ląstelės membraną ir pirmuonis žūna. Taip pat įrodyta, kad jukos saponinai pasižymi antibakterinėmis savybėmis ir palaiko sveiką žarnyną kontroliuodami bakterijų dauginimąsį.
Juka labai vertinga ir sveikų sąnarių palaikymui, nes joje esantys polifenoliai yra antioksidantai ir todėl padeda išvengti audinių pažeidimų, kurie kyla dėl laisvųjų radikalų (arba reaktyviųjų deguonies rūšių (ROS)). Jie taip pat slopina branduolio faktorių kappa B (NFkB), svarbią imuninę sistemą reguliuojančią cheminę medžiagą, kuri skatina uždegimą. Polifenolio antioksidantas resveratrolis yra plačiai žinomas kaip raudonojo vyno sudėtinė dalis ir yra laikomas pagrindiniu gėrimo teigiamu poveikiu širdies ir kraujagyslių būklei.
Jukos ekstraktas prisijungia prie toksiško amoniako, kuris yra normalios organizmo ar mikroorganizmų (įskaitant trilijoną bakterijų ir kitų mikrobų, gyvenančių žmogaus žarnyne) medžiagų apykaitos šalutinis produktas.